KrokstaFyr

OM BUA
 

Bua ligger mellan Varberg (25 km) och Kungsbacka (40 km) på Väröhalvön med västerhavet utanför. Gamla Bua var byn innan laga skifte och det som nu kallas Bua började växa längs kusten med s.k. obesuttna som blev strandsittare med fiske som enda försörjning.

Innan uppbyggnaden av Ringhals och Södra Cell var fisket den dominerande näringen. Fisket utvecklades starkt under 60-talet men har under senare år successivt minskat i omfattning och nu finns det bara tre större fiskebåtar kvar i hamnen från att ha varit omkring tjugo som mest. Det finns fortfarande en del mindre fiskebåtar som bedriver kustnära fiske samt en turbåt.

Fotograf Malin Arnesson

Bua hamn är välrustad, antingen Du kommer med bil eller båt. Det finns en bra gästhamn med bojar, el o vatten vid bryggorna. Vid servicebryggan finns en tappstation med 
Aspens miljövänliga produkter.

Fina ställplatser för husbilar/-vagn med solnedgången rakt in i bilen eller båten. En blå flagg välkomnar och en modern serviceanläggning med tömning erbjuds!

Passa på att ta del av det nya ”brygglivet” som uppstått i Bua hamn. De nya sjöbodarna ramar in hamnen så läckert i norra delen av hamnen.
Köp en påse räkor i fiskaffären eller en Bua låda med havskräftor hos "Bodarna i Bua"
slå dig ner på bryggan. Ät, njut och låt  havet och måsarna stå för musiken!
 

Fotograf Malin Arnesson

Den bofasta befolkningen uppgick år 2010 till 1813 personer.
Bua är en attraktiv plats att bo och leva i med sitt havsnära läge med fina bad, starkt föreningsliv, närhet till stad och storstad. Bua erbjuder bra arbetstillfällen och bra samhällsservice.
 

Fotograf Malin Arnesson

Bua består av ett kargt kustlandskap med odlingsmarker och våtmarker längre in i landet. Här finns fina strövområden med utmärkta vandringsleder och promenadstigar nära havet. Passa på att ta en promenad till fyren på Krokstadsudde, vid inloppet till Båtfjorden och Bua hamn.